Misija Učilice

Učilica je obiteljsko edukativni projekt čija je misija podržavati osvajanje životnih uporišta te uklanjanje zapreka, gluposti i dosade.

Učilica je servis koji podržava veselo zajedništvo roditelja, djece i nastavnika u uzbudljivoj avanturi dječjeg odrastanja i realizaciji ključnih zajedničkih ciljeva – kvalitetne edukacije i adekvatnog odgoja za sljedeće korake životnog puta.

Vizija Učilice

Učilica je servis koji podržava veselo zajedništvo roditelja, djece i nastavnika u uzbudljivoj avanturi dječjeg odrastanja i realizaciji ključnih zajedničkih ciljeva – kvalitetne edukacije i adekvatnog odgoja za sljedeće korake životnog puta.

Povijest Učilice

Sve je krenulo 1999. godine s razvojem televizijskog projekta Učilica – igrom do znanja. Naš koncept prihvaćen je na HTV-u, te u suradnji s Znanstveno-obrazovnim programom 13. studenog 2000. godine prikazujemo prvu emisiju Učilica. Od tada do danas (uz male pauze) prikazali smo preko 1000 emisija.

Prateći opći tehnološki napredak, informatizaciju društva i mogućnosti korištenja novih medija u edukativne svrhe, krećemo s daljnjim razvojem te 2002. godine izdajemo jedinstveni hrvatski proizvod prvu CD Učilicu – računalnu igru za učenike od 1. do 8. razreda.

Zbog promjena nastavnih planova i naše želje za stalnim poboljšanjem Učilice shodno očekivanjima naših korisnika, do sada smo pripremili i izdali 9 različitih izdanja CD Učilice za učenike od 1. do 8. razreda.

2005. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa izrađujemo Školsku Učilicu, skup softverskih rješenja za obogaćivanje redovitih nastavnih programa.

2007. godine u suradnji s MUP-om RH, odnosno Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, izrađujemo Prometnu Učilicu - web aplikaciju koja svoj školskoj djeci omogućuje upoznavanje s osnovama prometne kulture, prometnih propisa i poželjnog ponašanja u prometu, a s ciljem postizanja kontinuiteta u edukaciji i sustavnog poučavanja djece.

2008. godine završavamo dvogodišnju produkciju i izdajemo Malu Učilicu, računalnu edukativnu i zabavnu igru namijenjenu djeci predškolske dobi.

2009. godine izdajemo Božićnu Iskru – božićni poklon paket u kojem se nalaze edukativna računalna igra Božićna Iskra i bojanka Iskranka.

2010. završavamo stvaranje jedinstvenoga integralnog koncepta znanja, povezujući CD Učilicu, TV emisiju Učilica i web Učilicu.

Nova Učilica je servis koji podržava veselo zajedništvo roditelja djece i nastavnika u uzbudljivoj avanturi dječjeg odrastanja. Web je prožet igrom, učenjem , zabavom i veliča sve te procese i pojedince. Web slijedi misiju da je Učilica obiteljsko edukativni projekt za osvajanje uporišta, uklanjanje zapreka protiv gluposti i dosade.

Na stvaranju svih verzija Učilica sudjelovao je veliki broj suradnika (scenarista, redatelja, ilustratora, animatora, učitelja, nastavnika, glazbenika, programera,...) a važnu ulogu oblikovanja UČILICE u skladu s pedagoškim, didaktičkim i metodičkim odrednicama ima Savjet Učilice ...

"Različitim inačicama Učilice proizvodimo simpatične ležerne forme, gdje se uči u igri, a posljedica je veća količina kvalitetnog znanja dobivena u simpatičnu okruženju,“ - misli su gospodina Željka Markote, idejnog začetnika Učilice. ''Želimo pokrenuti učenike da se dokazuju u područjima bitnima za njihov kognitivni razvoj, potaknuti nastavnike da na postignućima učenika stvaraju generacije i generacije dobrih đaka, a škole da u obrazovni proces integriraju sve njegove čimbenike - djecu, roditelje, nastavnike i ravnatelje, kako bi ustrajno podizali razinu znanja i spoznaja u školske djece".

Društvene inicijative i aktivnosti Učilice

  • Inicijatori akcija "Borba protiv neznanja", "Hoću svoje znanje", "Ravnateljeva nagrada", "Borba protiv neznanja u medijima"
  • Inicijatori izdavanja "Otvorene deklaracije o neznanju" autora prof. dr. Darka Polšeka i Savjeta Učilice (akademik Josip Bratulić, prof. dr. Ivan Šugar, doc.dr. Neven Hrvatić, prof. Marijan Bušić i dipl.ing. Željko Markota)
  • Inicijator osnivanja udruge "Europski dječji parlament znanja", u Hrvatskoj "Dječji sabor znanja"
  • Inicijativa oko darivanja zemlje najboljim učenicima osnovnih škola.